2012. március 26., hétfő

A titokzatos sárgarépafaktor nyomában


-         kis répa a nagy RÁK ellen
-         megfigyelések: a sok bétakarotin tartalmú élelmiszert fogyasztó között kevesebb a daganatos megbetegedés
-         nem csak kezdeti, de későbbi folyamatban is hatásos
-         nem csak laboratóriumi körülmények között vizsgálták
-         1967: felfedezték, hogy a máj A vitamin tartalma kétféle forrásból származik (kész és elő anyagos) NCI
-         Hörcsög kísérletek: a retinol gátolja a légzőszervi daganatok kialakulását Köv.: az A vitamin potenciális rákellenes anyag
-         Számos kutatás, minden elméletben a helyénvalónak tűnt....
-         Az állatkísérletek viszont kétértelmű eredményeket hoztak, a tudósok zavartan vakargatták fejüket
-         1981: Richard Peto (anglia) megmentette a helyzetet: feltételezte, hogy az A vitaminná alakított béta karotin a gyógyhatású.....  A tudományos világ fellélegzett!
-         1981-ben megindultak a gyakorlati kutatások is rendkívüli eredményekkel
-         A bétakarotin antioxidáns hatású, hatásos mint a vírus eredetű, mint a kémiai eredetű rák kialakulásának megelőzésére
-         Majd jött Dr. Norman Krinsky.... rávilágított, hogy olyan karotinoid vegyületeket tartalmazó élelmiszerek is hatékonyak a megelőzési folyamatokban, melyek nem bétakarotinban bővelkednek... Szép és érdekes kavarodás....
-         Dr. Hans Stich: „koktéleffektus”  a magas karotionid tartalmú élelmiszerek védőhatása nem csupán a bétakarotinnak köszönhető, hanem több száz, még nem is tesztelt, talán fel sem fedezett vegyületnek
-         A természet megalkotta, hogy a zöldségek-gyümölcsök fogyasztóinak szervezetében kemoprevenciós vegyületek áradata legyen, mely hatás összehasonlíthatatlan egy szimpla orvosság hatóerejével.


 Kisa Judit dietetikus

weboldalunk:
Youtube oldalunk:
Facebook oldalunk:

2012. március 17., szombat


Csokis-mandulás (diós, mogyorós, kókuszos) felfújt


Hozzávalók: 6 db tojás, 10 dkg keserű csokoládé, 6 dkg barna cukor, 2 evőkanál méz, 2 evőkanál tejszín, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 15 dkg őrölt mandula, vaj a forma kikenéséhez



A csokoládét a mézzel és a tejszínnel gőz fölött felolvasztjuk. Különválasztjuk a tojások sárgáját és fehérjét.
Összekeverjük a tojás sárgákat az olvasztott csokoládéval, a fahéjjal, a cukorral, a mandulával (aki igazán bűnözni akar, még egy evőkanálnyi finom kakaóport is szitálhat a masszába). Lazán beleforgatjuk a tojások kemény habbá vert fehérjét. Kikent formába tesszük, a 180-200ºC-ra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készül el.

Kisa Judit dietetikus receptje

2012. március 16., péntek

A keserű csokoládéval kapcsolatos tények és tévhitek

1. Az antioxidánsok a kakaóban vannak, nem a keserű csokoládéban
A lényeg az, hogy nem csupán a keserű csokoládé adja az antioxidáns értéket, hanem az a kakaó, amelyből készül. Fogyasszunk legalább 70 százalék kakaótartalmú, organikus fekete csokoládét, lehetőleg töltelék nélkül, amely hidrogénezett zsírokat tartalmazhat.
2. Adagolás
Az adagolás itt is rendkívül fontos. A tábla méretétől függően egy tábla csokoládé 4–12 adagból (kockából) állhat, és általában már egyetlen kocka elegendő. Ha nem vigyázunk, könnyen túlzásba vihetjük az evést, és a telített zsírok és a cukor túlsúlyba kerülhetnek az előnyökkel szemben. A keserű csokoládéval lévő flavonoidok olyan hatékonyak, hogy már egy bonbon méretű darab is képes csökkenteni a vérnyomást.
3. A valódi fekete csokoládé ára
Az egészségügyi előnyökkel járó, valódi fekete csokoládé ára az édességes polcok nagy részét elfoglaló,
hétköznapi csokoládékhoz képest sokkal magasabb.
4. A kakaó előnyei más forrásokból
A csokoládé szelet nem mindig a legideálisabb forrása az ismert antioxidánsoknak. Az egyik legjobb alternatíva a teafűből főzött tea. Dugattyús kávéfőzőben áztassuk a teafüvet legalább 7 percig. Adjunk hozzá egy kis tejszínt és nyers cukrot, és máris megkapjuk az alakunkat sokkal jobban kímélő fekete csokoládé esszenciát.
                                                                  Kisa Judit dietetikus

2012. március 13., kedd

Hamis hurka



Hamis hurka

Hozzávalók: 30 dkg köles, 1 csapott kiskanál só, 2 nagyobb fej vöröshagyma, 5 evőkanál hidegen sajtolt olaj, 2 kiskanál majoránna, 10 dkg napraforgómag, 2 tojás

A kölest átmossuk, majd kétszeres mennyiségű vízben, a só felével puhára főzzük. A megtisztított, felaprított hagymát az olajon a maradék sóval megpároljuk.

Közben rászórjuk a majoránnát is. A főtt kölest, összekeverjük az ízesített párolt hagymával, a napraforgómaggal és az egész tojásokkal. Kiolajozott formába simítjuk, s 220°C-ra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük.
Elkészítési idő: 40 perc
Ötlet: Ha nem teszünk a masszába tojást, akkor sütés nélkül is fogyasztható.


Hamis kolbász

Hozzávalók: 30 dkg árpagyöngy, 1 csapott kiskanál só, 4 evőkanál hidegen sajtolt olaj, 3 kiskanál pirospaprika, 3 nagyobb gerezd fokhagyma, 1 kiskanál borsikafű, 2 tojás

Az árpagyöngyöt átöblítjük, majd két és félszeres enyhén sós vízben puhára főzzük. Ha elkészült, belekeverjük az olajat, a pirospaprikát, a zúzott fokhagymát, borsikafüvet. Ha kicsit meghűlt, akkor a felvert tojásokat is bedolgozzuk. Kiolajozott tepsibe simítjuk. 220°C-ra előmelegített sütőben 10 percig sütjük.
Elkészítési idő: 40 perc
Ötlet: Ebből az ételből is elhagyhatjuk a tojásokat, akár a hamis hurkából. Ebben az esetben sincs szükség sütésre.


Kisa Judit dietetikus receptje

Megtalálsz minket a facebookon:
https://www.facebook.com/teljes.erteku.etelek
 Weboldalunk:
 http://teljesertekuetelek.hu/